Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

37 Senka moje duše

Šta je to što ne želite da vidite u sebi?

Šta je to što vas nervira kod drugih ljudi?

Šta je to čega se plašite, da saznate o sebi, kroz sećanja vaše duše?

Da li ste se zapitali zašto privlačite u svoj život određeni tip ljudi, uvek isti tip ljudi, koji vas teraju da se ljutite na sebe, zato što ne umete da kažete NE?

Od čega toliko zavisite? Od novca, od ljubavi, od vaših bližnjih?

Čega vas je najviše strah? NAJVIŠE?

Gde se krije najveća nepravda ove planete?

Šta vas najviše ljuti?

Baš to što vas najviše plaši, ono od čega bežite, to je vaša najveća Senka.

U Jungovoj psihologiji, pod pojmom Senka se podrazumeva deo identiteta ličnosti, koji svesno "ja" ne prihvata i kojeg se stidi. Psihičke osobine, koje čovekovo "ja" ne priznaje kao svoje, bivaju potisnute u nesvesno, gdje se formira inferiorni "tamni" deo ličnosti koji se naziva senka. Zato Jung senku definiše kao sveukupnost onoga što ličnost ne želi biti i što ne priznaje da jeste.

Šta je to što vi ne želite da priznate sebi? Najkraći odgovor: sve ono što vas same čini NESAVRŠENIMA (iz vašeg ličnog ugla). I sve što nije prošlo kroz filter SAVRŠENSTVA je ono što vi ne želite u sebi da vidite.

Nije lako suočiti se sa samom sobom. Sa svojim najskrivenijim delovima duše, sa svojim slabostima i strahovima.

Odakle potiče vaša Senka? Iz prošlosti. Iz priča vaših predaka, iz vaših prethodnih života, i iz vašeg detinjstva. Sve ono što ste hteli da zaboravite i što vas je toliko bolelo da ste strpale pod tepih. Šta vas je bolelo? Nepravde. Nečija ubistva, samoubistva, prerane smrti, abortusi, pobačaji, prerane smrti dece, prevare i izdaje, otimanje imovine, kletveiI prokletstva, prestanak vere u Boga, shvatanje da vas je Bog ostavio, ili kaznio. Tada ste donosili zavete i zavete, davale sebi obećanja da vas nikad više neće zaboleti, da ćete zatvoriti svoje srce i nikad više nećete biti povređene. S druge strane, ako ste vi bile te koji ste nekog povređivale, prezirale ste sebe. Kako god da je bilo, mnogo je zabolelo.

Zašto je važno saznati koja je vaša najveća Senka? Jer vam ta Senka sada i ovde donosi ljude u život koji vam ne prijaju (čuli ste za izreku da ljudi sa kojima stupate u odnose (roditelji, deca, ljubavni partneri, šefovi, kolege, prijatelji), nisu tu da vas učine srećnim već SVESNIM). Dešavaju vam se okolnosti i događaji koje ne želite, a ono što želite vam stalno izmiče iz ruku.

Glavna pitanja vezano za vašu Senku glasi:

 • Zašto vam je tesna koža?
 • Zašto niste srećni sa onim što imate sad i ovde?
 • Šta vas sprečava da imate sve ono što vam treba već SADA?

Odgovor je: vaša Senka!

Kako prihvatiti svoju Senku?

 • PRIZNATI ONO ŠTO JESTE DANAS
 • PRIHVATITI DA VI JESTE SAMO SOPSTVENA ODGOVORNOST (VAŠ ŽIVOT I VAŠE RE-AKCIJE ZAVISE SAMO OD VAS)
 • PRIHVATITI DA SVE “NEPRAVILNOSTI” KOJE VIDITE U DRUGIM LJUDIMA (kako osobine ili ponašanje tih ljudi), sve ono što vam smeta, TO SU TAMNE MRLJE KOJE IMATE U SEBI A NE VIDITE IH.
 • PREPOZNATI DA LI REAGUJETE SVOJIM “FILTEROM” NA LJUDE I DOGAĐAJE, ili su filteri vaših rekacija nasleđeni od roditelja, učitelja, partnera, prijatelja
 • “ISPRIČATI” SE SA SVOJIM NESAVRŠENOSTIMA
 • PRONAĆI KORISNU NAMERU SVOJIH NESAVRŠNOSTI DO SADA

Tek onda možete da osvetlite svoju Senku:

 • DONETI ODLUKU DA IH SE NEĆETE ODREĆI, ODBACITI, VEĆI IH TRANSFORMISATI (promeniti) U NJIHOVU SUPROTNOST. Tamu ne treba odbaciti, već je osvetliti.
 • SJEDINITI SVE DELOVE SEBE U JEDINSTVENU CELINU.

Ukoliko želite da zajedno pronađemo šta je to što vas sprečava da već sada imate sve ono što vam treba i šta želite, javite se, da zajedno pronađemo Zavete koje ste donosili u svojoj prošlosti, i promenimo ih u one koji su korisni za vas!

 

Pozivam vas da me pratite preko:

Fb: @snezanaprokiclifecoach, @posvecenost

 

Originalno objavljeno na portalu Čarobni štapić u januaru 2018:

http://www.carobnistapic.com/2018/01/18/sta-je-to-sto-ne-zelite-da-vidite-u-sebi-sta-je-to-sto-vas-nervira-kod-drugih-ljudi/