Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

31 Volite li svoj posao ili radite zbog novca?

Da li volite svoj posao ili radite samo zbog novca  i kako to utiče na vaše emocije na poslu i vaš život van posla?

Možda najvažnija pitanja koje sebi možete da postavite, vezano za posao koji radite je: da li se sa posla koji radim, vraćam isfrustrirana, u stresu, umorna i iscrpljena, ili radosna i ispunjena saznanjem da radim nešto korisno za sebe i druge? Radim li samo zbog novca, i da li posle taj novac trošim da bih nadoknadila frustracije sa posla, ili sam mirna i radosna dok trošim svoju zaradu?  Znam li kako da izbegavam konflikte sa kolegama? Cene li mene šefovi,  kolege i podređeni? Znam li kako samu sebe da predstavim na najbolji način (tj umem li da „prodam“ svoj rad kao kvalitetan, ili čekam da to moji nadređeni sami primete (pa sam ponekad ljuta jer ne umeju da nagrade moj trud povišicom ili unapređenjem)? Kako to utiče na moje samopouzdanje, i samouverenost, i da li sa posla i na posao idem radosna? Da li sam fakultet ili školu izabrala zato što su mi roditelji to predložili, ili sam sama birala? Da li bih ovaj posao radila i da imam dovoljno novca da ne radim?

Ukoliko ste se pronašle da vas je bilo koje od ovih pitanja podstaklo na razmišljanje, možda je vreme da se zapitate šta je vaša životna svrha? Zbog čega ste se rodili na ovoj planeti, ovde i sada?

Kroz moj lični primer, mogu da vam kažem: završila sam fakultet koji sam htela, magistrirala sam, počela doktorat, onda izašla iz struke zbog materijalne sigurnosti, napredovala u korporacijskom svetu, usled restruktuiranja ostala par puta bez posla. Ali jedno je bilo sigurno sve vreme: volela sam posao koji sam radila. Zašto? Jer sam volela ljude sa kojima sam radila, i uz čiju pomoć sam postizala i prevazilazila  rezultate koji su od mene traženi. Bila sam, popularnim žargonom rečeno, people oriented (in order to achieve results).

I posle par re-struktuiranja, posle kojih za mene nije bilo mesta u korporacijama, zapitala sam sebe: Radiš li svim srcem i znanjem? DA. Radiš li posvećeno? DA? Da li znaju da cene to? Očigledno ne dovoljno. Da li si sebe promovisala na pravi način pravim ljudima... ne... i tu sam shvatila možda najvažniji deo zagonetke- otkud u svim tim re-struktuiranjima za mene nije bilo mesta- zato što sebe nisam predstravljala više, bolje, preciznije...

I tada sam počela da se pitam- da li je to glavni i jedini način da pronalazim i zadržavam poslove u korporacijama? Nije, ali sam shvatila da meni draž nije donosilo puko postizanje rezultata, već radost što sam to postizala uz pomoć ljudi koje sam motivisala da posvećeno rade svoj posao. I tako sam se otisnula u svet privatnika, life coacheva i astrologa, da nastavim da radim ono što najviše volim- da inspirišem ljude da pokažu najbolju verziju sebe.  I tu počinje priča o životnoj svrsi, kroz moje razumevanje iste.

Naša natalna karta predstavlja položaj planeta u trenutku našeg rođenja  i ona je mapa mogućnosti koju je naša duša izabrala za ovaj život. Roditelje, mesto rođenja, braću i sestre, prijatelje, partnere, decu, talente, izazove, probleme i iskušenja, bolesti i smrt. U toj mapi zapisani su  putevi koji  nas vode do ostvarenja naše životne svrhe. Putevi koji nam, ako ih osvetlimo i upoznamo, daju mogućnost da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke.

 

Životna svrha svakog čoveka je zadatak, misija, koja mu je rođenjem podarena, da sa svojim talentima, znanjem i iskustvom stečenim u životu, služi -čini- drugima. Tek ako smo mi sami srećni, zadovoljni, zahvalni, zdravi, onda iz ljubavi činimo drugima, a ne iz pozicije moranja, trebanja (pozicije žrtve). Ako smo tužni, bolesni, ljuti, naše činjenje nije potpuno.

Životna svrha je ono što bi radili besplatno, kad bi bili materijalno obezbeđeni. To je kad radite nešto što vas motiviše, razgaljuje i čini da se osećate korisnim ljudima i zajednici.

Može li životna svrha da bude i zanimanje, tj da ono što radimo bude i izvor naše zarade? To Konfučije jako lepo opisao: „ izaberite da radite posao koji volite, i nećete morati da radite ni jedan dan svog života“. I drugi citat: „Ako zanimanje koji bi radio trenutno ne postoji, a ti ga izmisli!“

Kako se u astrologiji vide

  • životna svrha (položaj, aspekti Severnog mesečevog čvora)
  • zaposlenje  kroz 4. (privatni posao), 6. (mi kao zaposleni), 10. kuću (mi kao šefovi)
  • zarada  kroz 2.kuću,  i položaje i aspekte Venere i Jupitera
  • talenti  kao svi trouglovi (veliki trigoni), koji nas podržavaju, kao vetar u leđa, a da i nismo svesni kako smo ih dobili (nasleđem ili neznano odakle).

Svuda se napominje koliko je važna ravnoteža između privatnog i poslovnog života (work life balance).  Na youtube možete da pronađete fizičke vežbe koje možete da radite u sedećem položaju, na pauzi za ručak, ili po 5 minuta na svakih sat vremena. Takođe, treninge asertivnosti i poboljšanja međuljudskih odnosa bez konflikta, kao i načine kako sebe da predstavite koelgama u najboljem svetlu. To se sve da naučiti. Ipak, suština, ostaje, pitanje na kraju dana-volite li posao koji radite i daje li vam snagu da nastavite da ga radite?

Znate li koja je vaša životna svrha? Znate li sve svoje talente? Znate li koje dodatne izvore prihoda možete da stvorite svojim dosadašnjim životnim iskustvom? Razmišljate li se da li da osnujete svoju firmu, ili da menjate posao? Koje novo školovanje želite sebi da priuštite? Ukoliko želite više o sebi da saznate, obratite se Snežani Prokić za izradu natalne karte. Ukoliko samo želite da sebi postojeći posao učinite zanimljivijim, laganijim i radosnijim, i manje stresnim, onda možete da porazgovarate o načinima kako da brže postignete to što želite, kroz 1:1 razgovore.

Fb: @snezanaprokiclifecoach, http://www.ljubizivot.rs/Usluge/BusinessCoaching

 

Originalno objavljeno na portalu Čarobnog štapića u okotbru 2017.

http://www.carobnistapic.com/2017/10/10/volite-posao-ili-radite-zbog-novca/