Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

21 SNAGA CELOVITOSTI ili ZALJUBITE SE U SVOJU SVE-ŽENU

Kako sjediniti u sebi i uživati u svim svojim identitetima: majke, ljubavnice, supruge, ćerke, poslovne žene, prijateljice, umetnice, duhovnog tragaoca... Kako sve ono što jedan identitet savršeno radi, ne zaboraviti prilikom prelaska u drugi, nego koristiti sve kvalitete svih svojih identiteta? I kako postaviti dnevne, mesečne i godišnje prioritete da neki od njih ne bi "pojeo” sve naše vreme?

Kad smo bile male, još u kolevci, mame, tate, bake, deke, čitali su nam i pričale bajke. Kako smo odrastale, zamišljale smo sebe kao princeze koje su prelepe, dobre, naivne i nežne, koje hrabri princ prepozna kao srodnu dušu, spasi od zlih likova, i odvede pred oltar i živeli su srećno do kraja života i imali su puno dece.  Odrastajući, knjige i crtane filmove, zamenili su holivudski filmovi koji su se većinom završavali happy endom.

Tokom života, odrastajući, svaka od nas se suočila sa stvarnošću u kojoj nije sve samo do dobrote i prepoznavanja, a oltar nije trenutak od kog počinje ružičasti život u kome se neko drugi zauvek brine o nama. Shvatile smo da treba da se potrudimo koliko god možemo da sebi i ljudima oko sebe učinimo život boljim - lepotom, radom, trudom i ljubavlju. Koliko su se svakoj od nas očekivanja koja smo imale kao male ispunila, mogu da pitam svaku od vas. Ali ono što mnogo puta zaboravimo, od stresa, tuge, nemaštine ili nemanja vremena, besa ili nemoći, je da u nama postoje sve one Princeze, Ratnice, Pametnice, Boginje o kojima smo čitale i koje smo želele da budemo kad porastemo. I sve jesu sjedinjenje u nas, Sve-Ženu. Samo smo mi sebe “iscepkale” u pojedinačne uloge (identitete), i prema tome kada i kuda nas život povede, iskačemo iz jednog i uskačemo u drugi, pritom zaboravljajući sva iskustva, blagoslove, talente, veštine, znanja i sposobnosti koje u ovim drugim identitetima imamo.

IdentitetI

Pozivam vas da se setite svih onih identiteta koje imate i spojite ih u Sebe celu, u Sve-Ženu.  I kada to uspete, uvek je se setite i koristite sve njene vrline i sposobnosti, svakodnevno. Uz svaki od tih identiteta postoje planete-arhetipovi Boginja, pomoću kojih možete da “ojačate” i dopunite svoje već postojeće talente i kvalitete, pitanjem: Koju osobinu još ova Boginja ima, a meni bi koristilo?

 • Sportista, Samostalna žena, Borac, Ratnica, Začetnica novih projekata (Mars)
 • Devojčica, Devojka, Sestra,Ćerka,Pevačica, Igračica (nežna, meka, senzualna, koja ceni sebe)(Venera)
 • Poslovna žena, Poznata ličnost, Šef, Menažer, Glumica (Sunce)
 • Supruga, Majka, Negovateljica (Mesec)
 • Večita učenica, Razborita žena, Pesnikinja (Merkur)
 • Tetka, Mudra žena, Duhovni tragač(Saturn)
 • Optimista, Putnica,Pametnica, Avanturista, Intuitivna žena (Jupiter)
 • Vernica, Umetnica (Neptun)
 • Senka (podsvest, transformacija, snalaženje u najtežim trenucima)(Pluton)
 • Prijateljica, Naučnica, Improvizatorka, Inovativna žena, Astrolog, Timska igračica (Uran)
 • Ljubavnica (tajna ljubav), Fatalna žena (Lilit)
 • Isceliteljka (Hiron)

Najčešće iskliznuće koje nam se desi tokom života je kada iz identiteta devojke Venere (razdragane, lakomislene, uvek nasmejane, vedre i kokete, šarmantne devojke spremne na izlaske, pevanje, igranke, šetnje, flertovanje) prelazimo u identitet poslovne žene Sunca (projekti, rano leganje, rano ustajanje, ozbiljnost, dokazivanje u svetu muškaraca, planiranje budućnosti) i/ili (još i to) u identitet supruge i majke Meseca (briga za život, zdravlje, sigurnost dece, i posvećivanje potpunog vremena deci, suprugu, kući, rođacima). 

 

Dopunjavanje

Šta poslovna žena Sunce može da pruži majci Mesec? Sposobnost organizacije dana, u smislu delegiranja svega onoga što neko drugi može da uradi (deke i bake čuvaju decu dok ste vi na poslu, jedna komšinica čuva svoje i vaše dete dok  vi odete na jogu, suprug ode na pijacu dok vi spremate kuću, ili suprug sprema kuću dok vi spremate ručak).

Šta je to što devojka Venera može da da majci Mesec? Razigranost dok sprema kuću, nasmejanost dok kuva ručak, šarm dok moli muža da joj pomogne oko kućnih poslova, mekoću, seksipil i radost šiparice u krevetu sa mužem, 15 minuta plesa u kupatilu sa samom sobom, 30 minuta pevanja sa decom. Mesec koji je zaboravio Veneru i Sunce, i jednom ih se seti, može uvek da ih pozove pitanjem: Koji od mojih identiteta bi sada i ovde bio najkorisniji za mene?

Vežba sjedinjavanja svih vaših identiteta u Sve-Ženu

Potrebno vam je oko 60 minuta za ovu vežbu prvi put kad je radite. Bilo bi dobro da vas vodi profesionalni coach ili prijateljica, kako biste mogle da se opustite i osetite u telu svaki osećaj i vrlinu koju ste prethodno zapisali; 30 minuta da zapišete sve čega se prisetite, 30 minuta da izvedete vežbu. Svaki sledeći put, a preporuka je da to uradite jednom mesečno, biće vam potrebno samo 20 minuta da ponovo prođete ceo krug.

Na 12-15 papirića napišite imena svih identiteta koje imate ili ste ikad imale otkad ste se rodile.  Na velikom papiru napišite spisak svih tih identiteta, jedan ispod drugog. Setite se vremena i mesta kad ste imali svaki pojedinačni  identitet. S kim ste bili, kako ste se ponašali, šta ste videli, čuli, osećali, koje osobine ste imali, koje uverenje ste tad imali? Koji je najveći uspeh ili dostignuće koje ste postigli kad ste imali taj identitet? To sve napišite pored svakog od identiteta, da prijateljica može da vam iščita kao priču.

Primer: “Ti si sada ćerka. Imaš 5 godina. Šetaš se sa mamom i tatom. Osećaš se sigurno, zaštićenom i radosnom, igraš se sa roditeljima i nacrtala si svo troje kredom na betonu. Oni su te pohvalili. Uverenje je: Život je lep i siguran, ja sam radosna, mama i tata me vole. Osećaj radosti se nalazi u srcu. Proširi taj osećaj radosti u celo telo. Zapamti ga. Izdahni osećaj. Udahni osećaj radosti i proširi ga po celom telu. Ponovi to tri puta. Pozovi taj osećaj radosti i sigurnosti kad god ti treba.”

Na pod postavite u krug (prečnika oko 2 metra) sve te papiriće. U sredinu kruga postavite papir na kome piše:Ja Sve-Žena.

Stanite na prvi papir Ćerka i neka prijateljica iščita Primer. Osetite osećaj, zapamtite uverenje i talente. Zamislite da skupljate osećaj iz celog tela, spakujte ga u mali poklon. Stanite na papir Sve-Žene i primate poklon od Ćerke. Ponovo osetite osećaj u celom telu.  Ponovite naglas uverenje i talenat koje ste dobili na poklon.

Zatim stanite na drugi papir Sestre. Ponovite postupak kao za Ćerku.  Zakoračite zatim u identitet Devojčice. I tako redom, dok ne osetite sve osećaje, talente i najbolja uverenja koji ima svaki od vaših identiteta.

Čestitam! Setili ste se svih svojih talenata, svih svojih najjačih osobina, iskustava, uspeha, radosti, blagoslova i uverenja koje ste tokom života imali! Sada u sebi imate mnogo najboljih osećaja, različitih talenata i izvrsnih uverenja kad ste bile najbolje verzije sebe. Sve ste ih ujedinile u Sve-Ženu. Primili ste poklone od same sebe.

Sledeći korak i kraj vežbe: Zamislite sutradan, koji identitet ćete pozvati kad se budete vratile sa posla umorne, a spremne za poslepodne i veče za sebe i porodicu? Postavite sebi pitanje: Koji od mojih identiteta bi tada bio najkorisniji za mene? Ovo pitanje ponovite sebi i pozovite svoju Sve-Ženu uvek kad vam trebaju dodatne radosti, snage i sposobnosti.

Sad ste se setile da ste vi savršeno Biće koje u sebi ima sve što joj treba da bude radosna, uspešna i voljena. Pozivam vas da se svako jutro nasmejete i pozdravite svoju Sve-Ženu u ogledalu, kako biste se tokom dana setile da, menjajući svoje identitete, iskoristite sve blagoslove svih Žena-Boginja u sebi. Srećno!

Tekst originalno objaVljen u časopisu Sensa, mart 2016.