Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

17 INTUICIJA, KAKO JE ČUTI I VEŽBATI

Intervju u nastavku nastao je na osnovu pitanja gledalaca Art magazina koji su želeli da saznaju više o intuiciji. Deo odgovora je prikazan u emisiji koja  je prikazana 20.2.2016:

https://youtu.be/rA4OBGXbwHo

Koliko puta se dogodilo da pomislite na neku osobu nekoliko minuta pre nego zazvoni telefon i otkrijete da vas je baš ta osoba pozvala?

Koliko puta ste zbog nekog „predosećanja“ otišli kući ranije nego obično, i ispostavilo se da postoji razlog za to?

Ili ste sanjali neke lepe stvari koje su se ispunile?

Koliko puta se prvi utisak koji ste imali o nekom pokazao tačan (a vi ga zanemarili)? I kad se sve izdešavalo rekli ste sebi: Znao sam da je tako, ali nisam poslušao intuiciju. I s druge strane, prepoznate stranca (koga prvi put vidite u životu) kao da se znate oduvek, i postanete bliskiji sa njim ili njom  više nego sa rođacima?

Šta se desi kad osetite grč u stomaku pre nego uđete u prostoriju? Osećate da nije sve u redu, a ne znate da objasnite zašto. Kad osetite da vam se digla kosa na glavi? Ili ste osetili leptiriće u stomaku?

Šta je intuicija, da li je dobijamo rođenjem ili je stičemo, imaju li je samo žene, koliko možemo na nju da se oslonimo ili treba da je se plašimo, uzimajuću u obzir strah od neizvesnosti koji u svima nama postoji.

 

U moru svih informacija koje u nama izazivaju strepnju (ratovi, bolesti, zemljotresi i požari, ekonomska situacija, neizvesnost zaposlenja), kako verovati u sebe i svoje sposobnosti. I kako se osloniti na intuiciju pri donošenju odluka? Kako je vežbati? Pričamo u današnjem intervjuu.

 

ŠTA JE INTUICIJA, DA LI JE DOBIJAMO ROĐENJEM ILI JE STIČEMO, IMAJU LI JE SAMO ŽENE?

 Intuicija potiče od latinske reči „intuitio“ koja znači gledanje,  spoznavanje istine i stvarnosti,  nezavisno od iskustva ili logičkog zaključivanja. Znakovi pored puta, snovi koji nam kažu šta treba da radimo ili koga da kontaktiramo. S druge strane, grč ili teskoba u stomaku kažu da nešto nije potaman. Intuicijom se može zvati ili se često povezuju pojmovi kao što su šesto čulo, vančulna percepcija, podsvest, nesvesni um. Još je poznajemo i pod pojmovima predosećanje i slutnja. To je unutrašnji glas koji služi kao svojevrsna lična vodilja ili savetnik.

“Intuicija je bljesak evidencije.” To su uvidi i spoznaje koji su ljudima spašavali živote, spajali ih sa srodnim dušama, donosili im nebrojena blaga i činili da izbegnu negativne događaje. Samo neko ko je osetio trenutak u kom je unapred znao šta će se dogoditi i u skladu sa tim znanjem delao, može razumeti intuiciju.

 

Intuiciju svi posedujemo i dobili smo je rođenjem, samo smo je manje ili više svesni. Bebe tačno znaju šta im treba i glasno nam to kažu. Da im treba jelo, piće, da im se spava, da ih nešto boli, da žele da se igraju i istražuju.  Tokom godina, usled mnogobrojnih obaveza, deca zaborave da osluškuju svoje telo i svoje potrebe. Ipak, kod žena ostaje veće osluškivanje intuicije, naročito kad postanu majke, da bi prepoznale znake i zvuke koje im šalje dete koje ne zna da objasni šta mu treba, ali mu treba svakako nešto.

 

Intuicija dugo nije istraživana. Ipak, nauka je otkrila iznenađujuća saznanja o tome kako deluje naš unutrašnji glas. Dokazano je da intuicija nastaje u mozgu u kome se godinama skuplja neverovatna količina utisaka i uspomena koji se pridružuju intuitivnoj svesti, zapisanoj u genima pri rođenju. Tog znanja nismo svesni, ali nam je uvek brzo dostupno kada nam je potrebno. Intuicija uključuje i neku vrstu prečice, od uočavanja problema do rešenja problema. Odjednom znamo odgovor ili shvatamo situaciju. Vidimo širu sliku.

 

U knjizi Blink (Treptaj) Malcolm Gladwell navodi eksperiment procene da li je neki profesor dobar predavač. Učesnici eksperimenta su za samo trideset sekundi gledajući video sa pričom pojedinih profesora, odlučivali kakav je taj professor predavač. Njihove ocene su se podudarale sa ocenama koje su nakon završenog semestra dali o profesorima studenti kojima su ti isti profesori predavali. Psiholozi su utvrdili da možemo veoma precizno da odlučujemo o događaju čak i ako je sekvenca smanjena na samo dve sekunde.

 

KOLIKO MOŽEMO DA SE OSLONIMO NA INTUICIJU ILI TREBA DA JE SE PLAŠIMO? ŠTA NAM KAŽU SNOVI, A ŠTA GRČ U STOMAKU? KAD POSLUŠATI GLAS SRCA UPRKOS GLASU RAZUMA?

Naučna istraživanja mozga utvrdila su da čovek poseduje dva međusobno nezavisno delujuća sistema primanja i mišljenja. Vodeći sistem u levoj polovini mozga analizira, piše, čita, govori i prima logički. Glavni centar za osećanja u desnoj polovini mozga deluje celokupnije, emotivno i asocijativno, prema tome – intuitivno. Ovaj intuitivni radar otkriva na šta bi trebalo da obraćamo pažnju s one strane svesnoga, na primer u slučaju preteće opasnosti. Svoje znake šalje u centar za osećaje pre nego što se na određeni nadražaj odazove pamet. Američki psiholog Judith Hall sa više od sto istraživanja dokazala je da žene bolje posmatraju, bolje slušaju, brže i lakše primaju i razumeju saopštenja bez reči i da su verovatno u toku razvoja naučile da osluškuju svoju intuiciju.

 

Nova saznanja pokazala su da ne smemo slepo da se oslanjamo na šesto čulo,  s obzirom na njegovo usmeravanje od prethodnih iskustava i okoline (okruženja). Zbog manjkavih podataka na osnovu iskustava, osećanja, ličnih vrednovanja, predrasuda i saznanja o događaju, drugoj osobi ili stvari, stvaramo sliku koja može da bude potpuno pogrešna. Bes, strah, mržnja, zavist su snažna osećanja i mogu snažno da utiču i da zagade intuiciju. Ponos može da nas vodi do toga da se suviše oslanjamo na našu intuiciju; jer ponosne osobe mogu da tvrdoglavo idu za odlukom koja se temelji na intuiciji uprkos povređenim osećanjima ili dobro promišljenom savetu drugih.

 

To znači da intuiciju treba da koristimo samo kao pomoć pri snalaženju. Treba da je osluškujemo i jačamo vežbama.

 

Snove treba pratiti i zapisivati. Tokom noći naša podsvest “vari” sve što nam se desilo u toku dana ili prethodnih dana. Kad gledamo televiziju, kad imamo pritisak na poslu, ili treba da donesemo neku važnu odluku, ili imamo neki problem, naš mozak se  tako “oslobađa” pritisaka.  Ne treba ih tumačiti katastrofično.

 

Grč u stomaku kaže: Nije  mi prijatno sad i ovde. Neprijatnost može da bude posledica naših ranijih strahova, treme koju imamo ili neizvesnosti. Svakako ga treba oslušnuti, naročito kad nekog srećemo prvi put, ili pred važan sastanak (tad može da bude znak da nismo sigurni jesmo li se dovoljno spremili, i kao takav signal, može da nas natera da se spremimo bolje).

 

Kad poslušati glas srca uprkos glasa razuma? Kad su ljubavne odluke u pitanju. Možda postoji još neko iskustvo koje treba da naučimo.

DA LI SMO U REDU KAD RAZGOVARAMO SAMI SA SOBOM? DA LI JE TO INTUICIJA ILI JE TO GLAS RAZUMA?

U redu smo sasvim. Naučno je dokazano je da kroz naš mozak dnevno prođe više od 60.000 misli. Još ako smo pod pritiskom i treba da donesemo neku važnu odluku, ili da nađemo rešenje, tek onda se misli uzburkaju. Naše misli nas svakako izazivaju da pričamo sa njima.

Kad smo u gužvi, stresu ili negativnim osećanjima, to nije intuicija. Tek kad se utišamo, u molitvi i tihovanju, ili meditaciji, odemo u šetnju… odvojimo 15 minuta za tišinu i oslušnemo svoje telo. Postavimo pitanje kad smo već u miru i pratimo narednih 15 minuta svoje misli, svoje telo i svoje emocije. Posle zapišemo svoje utiske i misli. Tu počinje praćenje intuicije.

 

To je veoma važno. Zapisivati. Pratimo dolazi li odgovor odnekud iz nekog organa, ili dobijamo slike rešenja problema, ili u snu dobijamo rešenje, možda pročitamo neku misao u novinama, vidimo oglas na bilbordu, naslov nekog članka u novinama, ili nam dođe neki prijatelj i predloži novu akciju…poruke koje nam stižu putem najčudnijih prenosilaca lako bivaju rastumačene, a osećaj da smo vođeni, samim tim postaje čvršći. Osoba koja je svoje šesto čulo razvila postaje kreativna i sposobna da prihvati kontrolu nad svojim životom. Dok smo bili deca, bili smo takve osobe, sledili smo svoje instinkte i sa radošću stvarali svaki svoj dan.

 

Ukoliko već znamo kako naša intuicija funkcioniše, to treba da nam budu smernice kad donosimo odluke- da JE NE ZANEMARIMO I da pratimo šta se dešava i posle donetih odluka. Kada  posle donete odluke imamo osećaj sreće, veselja, olakšanja, sigurnosti i mira, znači da  smo  na putu na kojem  pratimo intuiciju. Ukoliko nakon određene odluke osećamo tugu, neispunjenost, onaj deo koji ipak govori da to nije bilo najbolje za nas, znamo da nismo poslušali svoj unutrašnji glas.  Tako se vežbamo za idući put. Da prepoznamo šta smo poslušali ili nismo.

 

Ukoliko konstantno potiskujemo tu svoju unutrašnju signalizaciju s vremenom postajemo kao roboti koji rade ono što im društvo, roditelji ili neko treći nalaže. Zato se osećamo tužno, besno, negativno i kao da nismo u ravnoteži s onim unutrašnjim bićem koje nas vodi, podržava, zna ko smo i šta nam treba.

 

Pratite svoje misli i govor svog tela: Ako po ceo dan idete i hukćete: Mrzim ovaj život, nervira me muž, deca me ništa ne slušaju, šef me iskorišćava, onda je vreme za promenu životnih navika…

 

KOLIKO TI KORISTIŠ INTUICIJU U SVOM RADU SA KLIJENTIMA? S OBZIROM DA ZNAM DA KORISTIŠ ASTROLOGIJU U DIJAGNOSTIČKE SVRHE, KOLIKO TI MOŽEŠ IZ NATALNE KARTE KLIJENTA DA PROCENIŠ ŠTA JE TO ŠTO MU TREBA DA BI POSTIGAO ONO ŠTO HOĆE?

Svesnim posmatranjem reakcija klijenta, pokreta njegovog tela, reči i ton koji izgovara i emocije koje se menjaju tokom razgovora su ono što ja prepoznajem, i to je već odavno podsvesno znanje. Pored sadržaja koji priča, pratim i sve ostalo što njegovo telo, um i emocije mogu da mi ispričaju.  To se izoštrilo tokom dugogodišnjeg iskustva i kontakta sa najrazličitijim ljudima. To je zanat.

Ipak, trenutak kad se u klijentu dešava promena nevidljiva oku običnog posmatrača, ili osetim promenu i pre nego se desila,  sličan je onom čuvenom A-HA efektu. To je trenutak prepoznavanja moje sopstvene intuicije.

 

Natalnu kartu koristim nakon upoznavanja sa klijentom, posle razgovora sa njim, kao potvrdu razgovora i procenu koliko on dobro poznaje svoje talente, najjače osobine, i gde su najveći izvori izazova i iskušenja, a gde snaga da se desi najveća promena. Natalna karta služi kao pomoćno dijagnostičko sredstvo, i kao jedno od pomoćnih alata da klijent osvesti svoju snagu i talente.

 

VIŠE GLEDALACA JE PITALO, KAKO TI POČINJEŠ RAZGOVOR, I DA LI KLIJENT SAM DOLAZI SA TEMOM O KOJOJ ŽELI DA PRIČA, ILI TI PREDLAŽEŠ NA ČEMU ĆETE RADITI.

Objasnim koja je preporuka dinamike rada. Ukoliko klijent proceni da mu takav vid rada odgovara počinje naša saradnja i moja podrška njemu, da brže i lakše postigne ono što mu treba.

 

Klijent dođe sa određenom temom, i ako ja primetim tokom razgovora da postoji uzrok koji je doveo do njegovog trenutnog stanja (tj. njegovo stanje je posledica), predložim da i to bude neka od tema za naredne razgovore, ali naravno, na klijentu je uvek konačna odluka.

 

KAKO VEŽBATI INTUICIJU?

Intuicija je kao mišić. Što se više koristi, postaje jača.  Vežbajte najpre sa izborima koji nemaju značajne posledice. Naučite ponovo da budete dete. Igrajte se sa intucijom,  vežbajući je.

 

Vaš unutrašnji glas može vam pomoći i u nekim vrlo važnim odlukama. Trenirajte tako što ćete napraviti logičan izbor, ali pre nego što bilo šta uradite, zapitajte se kako se osećate povodom zaključka koji ste doneli (vežba u nastavku Kada se bolje osećam).

 

KAKO SE POJAČAVA I VEŽBA INTUICIJA?

 1. Odmor, spavanje
 2. Šetnja, molitva, meditacija  opuštaju telo,  intuicija će da dobije potreban prostor za prodor u svest. Pojaviće se rešenja!

Zatvorite vrata. Isključite telefon. Isključite računar i nekoliko puta lagano i duboko udahnite kako biste opustili svoje telo. Osnovni razlog zašto većina nas ne uspeva da oseti svoju intuiciju je taj što je u našim umovima prava „žurka“. Pročišćavanje uma od misli i briga koje se ponavljaju, jedan je od najboljih načina za osluškivanje unutrašnjeg glasa. Dozvolite mislima da lutaju i prihvatite ideje i rešenja koji će vam same po sebi doći.

 1. Slušajte svoje telo. Naježena koža, neprijatni osećaji, grčevi u stomaku, znaci su intuitivnog saznanja. Treba da utvrdite šta ih izaziva.
 2. Pustite misli da otplove. Ako nešto ne umete da rešite, na prazan list papira napišite sve što vam pada na pamet, bez razmišljanja, iako vam se čini i smešno i nepotrebno.
 3. Snovi. Svake večeri, pre nego što zaspite, prisetite se pitanja i problema koje niste uspeli da rešite tokom dana. Razmislite o njima i razmotrite moguća rešenja. To će vašoj mašti služiti kao okidač i pokrenuće vašu podsvest na pronalaženje kreativnih rešenja dok vi spavate. Ujutru odmah zapišite sve ideje i snove kojih možete da se setite pre nego što ustanete. Onda pogledajte da li je i kako vaš san dao odgovor na vaše pitanje.
 4. Proverite odluke. Ako treba da donesete odluku,  izvucite iz sećanja sve pametne razloge ZA. Kad odlučite, poslušajte i vaše šesto čulo; ako telo odgovori neprijatnim osećajem, razmislite još jednom šta želi da vam poruči.
 5. Vežba pogađanja karata.

Uzmite dve karte i pomešajte ih iza leđa. Uradite bar 20-50 pokušaja da proverite koja je karta u pitanju. Zapišite procente. Posle par dana svakodnevnog vežbanja povećava se verovatnoća pogađanja.

6. Vežba O-prstena, mišićni test. Jednostavan test sa dva prsta (prekidanje prstena odvajanjem ruku).

Proverite izgovaranjem jednostavnih rečenica šta vam je DA, šta je NE.

Da li je sada dan? Da li sam jutros jela hleb? Da li ja volim da jedem cveklu? Da li sad živim u Zagrebu? Da li imam televizor u kući? Da li imam vasionski brod u kući? Tako proverite kako vaše telo kaže DA, kako kaže NE.

Nakon toga test se može koristiti, za određivanje istinitosti određenih izjava.

7. Vežba za lakše donošenje odluka

 Intuicija može da bude odlično pomoćno sredstvo pri donošenju odluka. Zašto? Jer postoji 8 teškoća prilikom donošenja odluka:

 1. Dvoumljenje ( da ili ne, ili ili)
 2. Nedostatak opcija (ista stara priča)- ne vidim nijednu drugu opciju
 3. Previše izbora (ne mogu da se odlučim)
 4. Prethodni odabiri su bili pogrešni (kajanje posle izbora, nešto ste zaboravili)
 5. Morate da se odlučite SADA (primorani ste)
 6. Nedostatak prioriteta kriterijuma po kojima birate ili redosleda kriterijuma
 7. Nedostatak ideje o dokazu (kako ću znati da sam doneo dobru odluku)
 8. Predugačak ili prekratak period koji odluka donosi i VREME nam stvara pritisak

Tada isprobavajući ovu tehniku dobijate mogućnost da vidite DODATNE opcije ili osetite šta vam vaše nesvesno još daje kao ideje i informacije.

Zamislite pred sobom dva puta. Različiti znakovi na njima simbolizuju različite odluke koje putevi predstavljaju. Polako krenite prvo jednim, pa drugim putem i osmotrite okolinu. Obratite pažnju na sve detalje. Da li je put pun brežuljaka ili je ravan? Je li pun zelenila ili je ogoljen? Kako se vi osećate dok idete ovim putem? U kom delu tela osećate spokoj ili zebnju? Ima li nekih misli dok koračate putem?

U početku, koristite ovu tehniku za donošenje malih odluka, zatim pređite na sve teže odluke dok budete sticali samopouzdanje.

 

8. Vežba “Kada se bolje osećam?“

 Zamislite neku odluku ili dilemu koja je pred vama. Na primer: „Da li da nastavim ovaj projekat?“  ili „Da li je ovo prava osoba za taj posao?“ “Da li da prihvatim posao?” “Da li da izađem na sastanak sa ovim dečkom?”

Sada se upitajte:

„Kako se osećam po pitanju ove odluke ako je odgovor DA?“ 

 „Kako ću se osećati za godinu dana po tom pitanju ako je odgovor DA?“

Postanite svesni osećaja u svom telu. Gde su ti osećaji? Da li vam je telo lagano? Teško? Pod tenzijom? Da li primećujete boje, simbole ili reči? Zapišite ih bez razmišljanja, pre nego što um pokuša da ih racionalizuje.

Nakon toga se upitajte:

„Kako se osećam po pitanju ove odluke ako je odgovor NE?“ 

 „Kako ću se osećati za godinu dana po tom pitanju ako je odgovor NE?“

Postanite svesni osećaja u svom telu. Gde su ti osećaji? Da li vam je telo lagano? Teško? Pod tenzijom? Da li primećujete boje, simbole ili reči? Zapišite ih bez razmišljanja, pre nego što um pokuša da ih racionalizuje.

 

Sledeći korak: izaberite jedan simbol za DA (neki predmet, životinju, biljku), i neki simbol za NE.  U levu ruku stavite simbol za DA, u desnu za NE.

Šta simbol u levoj ruci može od dobrih stvari da da simbolu desne ruke? (recimo razboritost, odlučnost, hrabrost)

Šta simbol u desnoj ruci može od dobrih stvari da da simbolu leve ruke? (recimo razigranost, kreativnost, lakoću)

Neka razmene dobre stvari, jednu po jednu.

Na kraju sklopite šake tako da spojite simbole, i tako sklopljene šake sa simbolima, naslonite na srce (kao da oba simbola dajete srcu).

Neka srce kaže šta ima da kaže! Pratite snove te noći i znake narednih dana. Odgovori i znaci će vam stizati!

 

 

ŠTA IMAŠ ZA KRAJ DA NAM PORUČIŠ?

Ne postoji prečica za sticanje spoznanja, razumevanja i mudrosti. Mudra osoba gradi skladište znanja koje postaje izvor razumevanja, uvida i intuicije. I na kraju, uzimajući u obzir sve ono što zna (ZA I PROTIV), pita i svoju intuciju.

Obratite pažnju na signale. Ne uveravajte sebe da ste paranoični ili sujeverni. Pratite i zapisujte snove. Vežbajte intuiciju kroz igranje sa samim sobom, a može i da vam koristi prepoznavanje znakova oko vas. Svakako ćete početi više da osluškujete šta vaše telo ima da vam kaže.