Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

13 Posvećenost radosti života

“Čoveka jednostavno ne možete ničemu naučiti. Možete samo da mu pomognete da otkrije ono što već ima u sebi.” Galilej

 

Šta Vas sprečava da to što želite imate već SADA?

U svom doskorašnjem životu, ne mogu da Vam nabrojim koliko puta sam sebi rekla: Od sutra držim dijetu i od sutra ću SVAKI dan da radim fizičke vežbe… I to sutra nekako uvek izmiče…I poneki put čak i počnem, i posle prvih par dana uspeha odustanem… da ne pričam koliko sam divnih ideja imala  koje su u međuvremenu drugi ljudi realizovali, dok sam ja čekala da dođe pravi trenutak da krenem u njihovo ostvarivanje (ja pritom imam satisfakciju da sam se prva setila J). I kao šlag na tortu, dolaze svi oni započeti  i nikad završeni projekti koje sam usput zaboravila, i stoje zapisani kao novogodišnji ciljevi u rokovnicima prethodnih godina…

 

S druge strane, pogledavši iza sebe, ja sam veoma uspešna i radosna žena, iz kog god aspekta života da se pogleda.  I imam iza sebe ogroman broj uspešno završenih ciljeva, ostvarenja, i mnogo ostvarenih želja.

Pitajući se šta je to što daje vetar u leđa jednoj želji da postane ostvareni cilj, a gomile drugih ostanu na nivou maštanja, imam samo jedan odgovor: SVAKODNEVNA AKTIVNA POSVEĆENOST RADOSNOJ NAMERI. Kad god sam bila posvećena (mišlju i akcijom) nečemu što je zavisilo od mene, uspeh mi je bio zagarantovan.

Prvo pitanje koje postavim klijentu kada se upoznajemo je: Šta želite da poboljšate u svom životu sada? Šta Vi želite? Čemu želite da posvetite sebe? I onda sledi glavno pitanje: Šta Vas sprečava da to što želite imate već SADA?

 

Danas Vam neću pričati o ostvarenja cilja koji imate, već o svim onim otporima tj preprekama na koje naiđete kad krenete na put ka cilju. Kako da im se sa radošću posvetite, kako bi Vam one postale izvor snage i energije, i Vaši prijatelji.

S radošću pozovite Vaše “neprijatelje” na kafu

Korak 1: Potražite sve svoje neprijatelje koji vas sprečavaju

            Strah od sanjanja: Odlaganja

Stare navike i negativna iskustva iz prošlosti kažu: samo još da mi deca pođu u školu, od sutra ostavljam pušenje, samo još da se sredi odnos sa mojim mužem, samo da mi prođe ovaj projekat na poslu pa počinjem da vežbam, čim prođu sve slave počinjem dijetu, ma gde  sad u ovoj krizi da počinjem nešto novo, ma   sa njim jedva mogu da održim vezu, gde sad da tražim nekog novog…Ponovo ću se razočarati, sto puta sam probala I nisam uspela. Koji sam ja gubitnik. Zamisli koliko puta dosad nisam uspeo. I šta se sad promenilo pa ću uspeti. Vidiš kakvo je vreme. Oskudica, nemaština, očaj, depresija…

            Strah od uspeha i neuspeha: Negativna uverenja

Uverenja koja smo nasledili od roditelja, zemljaka, kažu da ako uspemo, nešto ružno će da nam se desi, a ako ne uspemo, svi će da nam se smeju. Nemoj da se ističeš, dobićeš po glavi. Nemoj da budeš loš, dobićeš po turu. Neko poput mene nikad ne bi mogao da ostvari jer sam: suviše vedar, mračan, predebeo, premršav, siromašan, neobrazovan, obrazovan… Nisam sposoban. A ako sam sposoban, svojim uspehom ću da lošima privučem pažnju, pa će da mi naude.

Strah od uznemiravanja ljudi:Opravdanja

Ako budem više vremena posvetila sebi, trpeće muž, deca, kuća, roditelji, prijatelji, biću neodgovorna prema njima. Ako budem unapredila posao, neću uopšte imati vremena za decu. Suprug  me ne poodržava. Nije to moja greška.

Strah od konflikta: Upravljanje prioritetima

Nemam kad za vežbe, moram da spremim ručak. Imam puno posla, nemam kad za meditacije i coaching. Ako sad počnem dijetu, moram sebi da spremam hranu, a nemam kad. Ako ostavim pušenje danas, biću nervozan, a važan projekat mi počinje. A i ugojiću se. Nemam kad da razmišljam i da se posvetim svojim ciljevima, prete otkazom na poslu, moram više da se dokazujem…

 

Korak 2: Pozovite svoje neprijatelje na kafu. Ako ne možeš da ih pobediš, a ti im se pridruži

Tamo gde ti je pažnja, tamo je energija. Ako ste usmereni na rešavanje problema (otpora, prepreke), njemu dodajete još energije. Međutim, ako POGLEDATE svoje strahove, svoje tamne mrlje, i pitate ih koja im je korisna (dobra) namera bila dosada, da postoje u Vama, pronaći ćete razloge njihovog postojanja u Vama. Porazgovarajte sa svojim otporima. I prihvatite ih kao svoju snagu, oni gube značenje koje su dotad imali, a Vaša snaga i pažnja biva preusemerena ka cilju.

 

Uzmite veliki list papira i podelite ga u tri kolone: OTPOR-KORISNA NAMERA OTPORA-NOVA KORISNA ZAMENA. Zapišite sve ono što Vas sprečava da već danas imate ono što želite. Neka lista (jedan ispod drugog) sadrži sve strahove, sva negativna uverenja, sve razloge za odlaganje i sva opravdanja, koja su Vas do sada sprečila da počnete ostvarivanje ili da završite ono što ste započeli. Budite iskreni prema sebi.

 

Odaću Vam malu tajnu: Najveći procenat svih naših otpora su tu, u našem telu i u našem umu da nas štite, i da nas nečemu nauče! Da, da. I kad shvatimo da su sve naše prepreke u stvari naši Zaštitnici i  Učitelji, počnemo  da ih volimo. I onda lako nađemo  nešto drugo što će nas takođe štititi, ali će biti i naš podsticaj i snaga na putu ostvarenja cilja.

 

Korak 3: Pretvorite ih u svoje  prijatelje.

            Za svaki od otpora sa liste, pronađite drugu korisnu zamenu. Otporu i njegovoj zameni nađite po jedan simbol. Jedan simbol zamislite da ste stavili na svoj levi dlan, drugi simbol na desni. Neka svaki od njih kaže ovo drugom koja korisna svojstva ima koja može da daonom drugom. Neka međusobno razmene bar po 3 svojstva. I onda sjedinite dlanove, I oba simbola zamislite kako stavljate u svoje srce, da budu Vaša snaga i izvor energije. Izgovorite: HVALA što si me štitio. Sad si u mom srcu, kao moja snaga i zaštita. Osetite kako se oba rastvaraju u Vašem srcu i osnažuju Vas.

To uradite za svaki otpor sa spiska. Za svaku svoju želju (idite jednu po jednu želju na dan), posvetite ovoj vežbi pola sata.

 

Daću Vam primer:

Strah od uspeha: Ako uspem u poslu, mnogo vremena ću provoditi na poslu i neću imati dovoljno vremena da se posvetim svojoj deci.

Korisna namera neostvarenja projekta novog posla: da zaštiti Vaš identitet posvećene majke.

Čemu Vas uči: da nađete način kako da prerasporedite svoje vreme za nov posao i za decu.

Nova korisna zamena: Kad radim posao koji volim i želim, imam više energije  i motivacije.  Nalazim načine (više prihoda, nove prijatelje, nova znanja) da sve svoje ostale obaveze delegiram, a slobodno vreme koje mi preostane iskoristim da kvalitetno provedem sa svojom decom (razgovor, šetnja, izlet, godišnji odmor).

Simbol straha od uspeha: zgužvan mokar sunđer (ili zgrčeni želudac, ili doterana lutka sa podočnjacima)

Simbol korisne zamene: knjiga sa puno slika (ili nasmejana golubica ili Babuškice-majka sa decom).

 

I tako, iz svog sopstvenog iskustva, i rada sa svim svojim  klijentima, mogu da Vam poručim: budite uvek usmereni na ono što želite da postignete. Cilj, tj slika Vas samih, radosnih kad ste postigli ono što ste zacrtali, je Vaša  pokretačka snaga. Iz te radosti, pogledajte svoje otpore i pretvorite ih u prijatelje. I onda krenite u akciju ispunjenja svog cilja.  SREĆNO!

 

Originalno objavljeno 4.12.2015. u e-magazinu Refresh Your Life

https://issuu.com/refreshmarketing/docs/ryl_e-magazin__broj_10/14?e=0