Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

08 Kako voleti sebe više uprkos ljutnji, besu, tuzi

zaista srecan

Jednom davno stari Cherokee je svom unuku ispričao poučnu priču:

 „Unutar svakog čoveka vodi se bitka, poput borbe između dva vuka…

 Jedan vuk predstavlja zlo – bes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, greh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos… Drugi vuk predstavlja dobro – radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećanje, veru…”

 Mali Indijanac se nakratko zamisli, pa ga zapita: „Koji vuk na kraju pobedi?”

 Stari Cherokee mu na to odgovori: „POBEĐUJE ONAJ KOJEG HRANIŠ!”

Kad sam bila mala, tata mi je uvek govorio ono što ga je naučila baba: „Budi uvek u sredini. Ni napred, ni nazad. Napred te lupaju po glavi da ne štrčiš, nazad po zadnjici da ne zaostaješ. I budi miran. Jer, štagod da se desi, tako je Bog rekao.” I tako je moj tata od svoje bake dobio najbolju moguću afirmaciju, i savet: budi u ravnoteži, budi miran, imaj poverenja da je to najbolje što može da se desi. Tako kratko rečeno, a tako teško postići! I sad možete zamisliti mog tatu kako gleda moje nerviranje i kaže: „O ništa je nisam naučio! Kako ne može da shvati tako jednostavnu stvar: biti miran štagod da se dešava. Jer i to će proći…”

Zašto toliko insistiram na negativnim uverenjima, blokadama, strahovima i negativnim emocijama? Zato što smo ljudi (a ne sveci), i zato što smo vaspitavani i živimo u okruženju koje nas uči strahu, nemiru, besu, tuzi, depresiji, a ne radosti. I oni koji su potpuno radosni najverovatnije preskaču moje tekstove… Treba se suočiti sa svojim emocijama, zapitati se zašto se dese i otkloniti ih, brzopotezno (dve vežbe u nastavku teksta), da ne bi stvarale oštećenje na organima.

Zašto toliko insistiram na ravnoteži? Neuravnotežena emocija je najveći uzrok bolesti organa… Emocije predstavljaju različite ljudske reakcije na određene podražaje i ne prouzrokuju bolesti u normalnim uslovima. Medicina nam pokazuje  da previše uzbuđenja i prekomerne radosti uzrokuje oštećenja energije srca. Često pročitamo naslov „Puklo mu srce od radosti”. Ljutnja i uznemirenost štete energiji jetre. Strahovi oštete energiju bubrega. Tuga i depresija oštete energiju pluća. Previše razmišljanja i mentalni rad šteti želucu i slezini. Kad se čovek naljuti, na primer, automatske hemijske reakcije u telu uzrokuju skupljanje energije u jetri. Ako se  ta energija ne uklanja iz tela, postepeno se naša jetra razboli. S druge strane, prekomerna, euforična radost može prouzrokovati oštećenja na srcu. Kada je osoba vrlo uzbuđena, energija prvo greje srce. Višak energije putuje do mozga. Kanal između torza i glave je vrlo uzak. Baš kao i prepun balon, eksplozija energije bi mogla dovesti do moždanog ili srčanog udara.

positive thinking

LJUTNJA
Ljutnja  pokriva celi niz povezanih emocija uključujući ljutnju, razdražljivost i frustraciju. Ljutnja će uticati na jetru. To može dovesti da se energija jetre diže ka glavi, što može rezultirati glavoboljom ili vrtoglavicom. U dugom roku to može rezultirati visokim krvnim pritiskom i može uzrokovati probleme sa želucem i slezinom.

PREVIŠE RAZMIŠLJANJA

Previše razmišljanja ili preterana mentalna i intelektualna stimulacija pokrenuće rizik neravnoteže. Tada je u opasnosti slezina i može da prouzrokuje zabrinutost, i rezultira umorom, pospanošću, kao i problemima s koncentracijom.

TUGA
Normalan i zdrav izraz tuge može se izraziti kao jecanje koje se rađa u dubini pluća – duboko dišemo i izbacujemo vazduh uz jecaj. Tuga koja ostaje nerešena i postaje hronična može stvoriti nesklad u plućima.

STRAH
Strah je normalna i prirodna ljudska emocija. Kad postane hroničan i kada se ne zna uzrok straha, onda je verovatno da će dovesti do nesklada. Organi sa najvećim rizikom su bubrezi. U slučajevima ekstremnog straha, može dovesti do prisilnog mokrenja (to može biti poseban problem s decom).

PRETERANA RADOST

U tradicionalnoj kineskoj medicini, preterana radost se odnosi na stanje uznemirenosti, a ne na pojam dubokog zadovoljstva. Organ koji je najviše pogođen jeste srce, sa takvim simptomima kao što su osećaj nemira, nesanice i lupanje srca.

h

SVAKA EMOCIJA TRAJE 90 SEKUNDI

Nisam Vam sve ovo napisala da bih Vas uplašila (ako nekim slučajem niste znali kako i na koji organ utiče emocija). Negde sam tokom svog života shvatila da istina i osvešćivanje vrlo često bole, ali posle oslobađaju. Kad znate da Vaše negativne emocije oštećuju Vaše organe, da li ćete lakše čuti i  iskoristiti informaciju da SVAKA emocija traje SAMO 90 sekundi? Nakon toga ponavlja se iznova i iznova, što je sjajno za radost, ljubav, smeh, i sva ostala dobra raspoloženja. I kad znamo da možemo da izmenimo negativno osećanje u pozitivno, u par sekundi, pitam ja Vas šta će sledeći put, kad osetite negativnu emociju, da Vas spreči da se SETITE 90 sekundi i da kažete sebi: „STANI! Ovo oštećuje  moje organe!” Kako bi bilo da promeniš ovu emociju u ravnodušnost (kao da se dešava nekom drugom)? Ili na radost? Ili najbolje na ljubav prema osobi ili događaju?

VEŽBA EMOCIONALNA LOPTA

Kako promeniti emociju? Tako što se setite trenutka kad ste se DOBRO osećali i prizovete taj osećaj. Kakav je bio osećaj kad ste se osećali dobro? Udahnite taj osećaj! Tako! I već ste se „resetovali” tj. povratili, izbrisali ste negativnu emociju! Lako i brzo!  Zapamtite osećaj da ste dobro! Prizovite ga kagod Vam treba.

Drugi metod koji je malkice duži (nekih 5 minuta, ako ga radite jednom dnevno), i vrlo efikasan. To je

VEŽBA RASPREMANJE SADAŠNJOSTI

Pokažite rukama prostor gde se nalazi Vaša sadašnjost. Gde je to, koji je to prostor, koliki je? Gde je Vaša prošlost u prostoru? A gde je budućnost u prostoru?

Sedite za sto. Zamislite kod Vaše leve šake upaljenu sveću. Takođe, kod desne šake zamislite upaljenu sveću.

Kakav imate osećaj dok tako posmatrate svoju sadašnjost? Gde Vam je taj osećaj u telu? Opišite ga.

NAZAD U PROŠLOST

Sada zamislite kako ulazite u taj prostor da napravite inventar. Proverite šta sve ima tamo, a što je već prošlo, šta god da je to.  Prošlo je možda ono što se dogodilo pre minut, pre nekoliko minuta, pre jedan sat, pre nekoliko sati, dana, meseci, godina. Sve to što je prošlo postavite tačno tamo gde pripada i gde će Vam biti uvek na dohvatu. Sve prošlo što nađete poređajte hronološki tamo gde mu je mesto. Slobodno uzmite vremena koliko god Vam je potrebno.

U redu, a sada se vratite u sadašnjost i još jednom proverite celi taj prostor sadašnjosti, svaki njegov deo. Proverite da možda nije ostalo još nešto što je prošlo, da se slučajno nije nešto negde vratilo. Ako jeste, vratite ga u prošlost, tamo gde pripada, poređajte hronološki tamo gde mu je mesto.

Vratite  se sada u sadašnjost i još jedan put za svaki slučaj proverite svaki njegov deo da možda nije ostalo još nešto što je prošlo i stavite ga u prošlost tamo gde pripada, poređajte hronološki tačno sve na svoje mesto.

Sad pogledajte svoj prostor gde je prošlost. Ima li tu događaja, kada ih se setite, da i dalje izaziva loše emocije (ljutnju,bes, tugu, kajanje, krivicu, žaljenje)? Gde se u Vašem telu nalazi taj osećaj? Zamislite virtuelnu ruku, izbacite taj negativni osećaj iz tela  i postavite iznad virtuelne upaljene sveće s leve strane da izgori.

NAPRED U BUDUĆNOST

Sada se vratite ponovo u prostor sadašnjosti i proverite ima li u njemu nešto što tek treba da se desi u budućnosti. Proverite svaki njegov deo. Iima li nešto, šta god da je to, a da pripada budućnosti, da treba tek da se desi? Sve što nađete, prenesite u budućnost, tamo gde pripada i gde će doći na red kada mu bude vreme.

Pogledajte ponovo u sadašnjost. Da li je ostalo još nešto u budućnosti? Prenesite u budućnost.

Kad imate strepnju i nemir u odnosu na budućnost, gde se u Vašem telu nalazi taj osećaj? Zamislite virtuelnu ruku. Izbacite njome taj negativni osećaj iz tela  i postavite iznad upaljene sveće s desne strane da izgori.

TAMAN TU GDE TREBA,  Tj. SADA I OVDE

Dobro, sada pokažite rukom koliki Vam je sada taj prostor za sadašnjost, i pokažite gde se nalazi. Kakav je sada osećaj? Gde je? Pokažite ga i opišite ga. Zapamtite taj osećaj.

Untitled-1

UMESTO ZAKLJUČKA:

Dodajte na onaj spisak „Kako voleti sebe” i ovu vežbu. Vežbate li Vi i dalje? Odavno Vas nisam podsetila. Priznajte sebi – jeste li napredovali za ovih 7 nedelja? Ja jesam,  i to mnogo, proživljavajući ponovo sa Vama sve ono što sam napisala. Tako sam privukla u svoj život nove, divne, tople ljude, i ponovo sretala divne prijatelje, koje odavno nisam videla. Kakav blagoslov! HVALA VAM SVIMA!

I za kraj ovog teksta, priča o tome kako će sve proći.

 

Originalno objavljeno 02.05.2014 u wuwumagazine

http://www.wuwumagazine.com/lovelife/kako-da-volite-sebe-vise-uprkos-ljutnji-besu-tuzi/