Zavolite sebe i svoj zivot i ostvarite sve svoje potencijale

ljubizivot

02 Kako voleti sebe više svakog dana

lovelife

 Proširenje ugla gledanja na sebe i sopstveni život

„Voli bližnjeg svog kao sebe samog”. Zvuči lako. Voleti sebe kao što voliš one koje voliš, tj. koji su ti bliski (ne pominjem bliske, a nedrage ovaj put, više o njima kasnije).

Toliko puta sam čitala i slušala savete: kako da volite sebe. I? Mnogo godina je prošlo i tek sad, mogu da kažem: „Da, volim sebe.” I mogu da kažem kako je divno kad se neko rodi s ljubavlju prema sebi i ostane u toj ljubavi ceo život, što nas ostale ne sprečava da se zavolimo sad i ovde.

Priznaću vam: imala sam gomilu opravdanja (da, ali… samo kad bih imala/ mogla još to, onda bih časna pionirska reč…), negativnih uverenja zemljaka i predaka, naših roditelja ili nas samih (najčešće nesvesnih), bila sam lenja da počnem (uh, evo od sutra ću), i bila sam sasvim nedisciplinovana da  to radim SVAKODNEVNO, iako sam počinjala par puta, u toku treninga, ili tokom i posle čitanja knjiga – nisam istrajala.

I kad više nisam znala šta ću sama sa sobom (spolja gledano imala sam divan život, a bilo mi je tesno u sopstvenoj koži), shvatila sam: ili ću da se zavolim (i sebe i svoj život i svoju sudbinu) ili ću da budem nesrećna  i dalje (da li da kažem da su i bolesti počele da se pojavljuju kao upozorenje da nešto nije kako treba). I rešila sam da se aktivno volim. I sad znam da je to najkorisnija odluka koju sam donela u svom životu.

Kako?

Otkriću vam delotvoran, koristan i besplatan način:

SVAKODNEVNO posvetite sat vremena aktivnom i veštački izazvanom voljenju sebe! 

snezana-prokic-wuwu-magazine-lovelife-voleti-sebe-01.jpg

Čemu to vodi?

Tek kad SAMI izaberete da volite sebe, sada i ovde, baš takve kakvi jeste, sa životom i okruženjem kakvo trenutno imate, kad kažete DOSTA opravdanjima, negativnim uverenjima, lenjosti, kada zadate sebi zadatak da (uprkos ponekad bolnom osvešćivanju strahova, negativnih uverenja, svojih senki tj. tamnih mrlja) budete disciplinovani u ljubavi prema sebi,  30 dana, pa sledećih 30 dana, pa sledećih 30, pa sledećih (i tako ceo život, bez odustajanja), tada tek preuzimate sopstveni život u svoje ruke proširivanjem ugla sagledavanja.

(Zašto 30 dana? Naučna istraživanja kažu da našem mozgu treba neka radnja (običaj, ritual) da se ponavlja svakog dana svesno 21-30 dana,  dok on ne ukapira da je to postala navika i posle nesvesno šalje poruku: i ovo treba da uradiš danas, pa je onda lakše da se nastavi sa navikom, kao češljanje, pranje zuba…)

Na koji način?

Iz čega se sastoji taj sat vremena dnevno? U proširivanju Vašeg ugla gledanja, slušanja i osećanja Vašeg tela, emocija i duha. Zahvalnost, izgovaranje rečenica ljubavi prema sebi u ogledalu, smeh, fizičko vežbanje, zagrljaj, poljubac, fokusirano disanje i 3 lepe stvari koje ćete sebi da učinite.

Zavolite Vaše telo. Zavolite Vaša osećanja. Zavolite Vaš um. Gajite ih, kao što se gaje biljke, životinje, deca.

1.jpg

Zašto sve ovo zajedno?

Zahvalnost. Najbolji način da se setite i podsećate šta sve imate dobro u svom životu. Negde Vam se podrazumeva i prilično ste ravnodušni (ma to je normalno da svako ima… o ne, nije), a to je veeeliki razlog da volite sebe. Dobro jutro. Još jedan dan je svanuo. Živ sam, zdrav sam, imam krov nad glavom, imam šta da pojedem i popijem, mogu da dišem  i čujem i vidim i osećam i hodam i smejem se… ako imate bolest, zahvalite se za opomenu da ne živite kako treba. Koga sve volite, ko je takođe živ, a važan Vam je… Ko je ostavio lep trag u Vašem životu, kao Učitelj ili drago biće, a živ je idalje u Vašem sećanju. Setite se i nabrojte 5 trenutaka kad ste se osetili srećni, pa još 5 kad ste se smejali, pa još 5 kad ste nešto dobro uradili… Na ovaj način pokazujete svom nesvesnom da nastavi tokom dana da se usmerava na stvari koje će Vama i nadalje biti dobre.

Ogledalo vežba: Gledajte se u oči, duboko, u ogledalu. Kažu da su oči ogledalo duše. Pogledajte svoju dušu. Pogledajte dobro sebe. Svaku crtu svoga lica. I boru čak. Osmehnite se za podršku.  Izgovorite 20 puta zaredom: „Ja te volim i prihvatam BAŠ takvog kakav jesi. Prihvatam i priznajem trenutno stanje stvari. Zahvalan sam sebi što sam dovde došao kako sam znao i umeo.” Ovim ukazujete poštovanje sebi, bez nabacivanja krivice (ponovo zahvalnost, ovog puta svom dosadašnjem JA) bez okrivljavanja svojih predaka, sudbine, sebe za sve ono što mi se trenutno ne sviđa (Da, ali da sam…. zapišite da, ali i vratite se na prvu rečenicu pa iz početka).

Obratite pažnju na disanje. Umesto da koriste duboko disanje u trenutku stresa, ljudima zastane disanje  ili počinju plitko da dišu. Nesvesna reakcija. Ako to već znamo, onda svesno disanje, duboko, može da pomogne u odmaranju i obnavljanju našeg tela. Najkraći način da izbacite gomilu misli iz glave, da budete prisutni SAD I OVDE, tj. da ispraznite um  od bujice misli, jeste da pratite sosptveni udah i izdah. Recite s ljubavlju sebi: „Udahni sve dobro”. Udahnite  duboko, koliko god Vam to pluća i stomak dozvole. Da, možete još više da udahnete. Slobodno, jooooš… tako! BRAVO! Zatim recite s ljubavlju sebi: „Izdahni jako jako sve što je suvišno”.

Udahnite duboko i pratite svoj dah. Izdahnite iz dubine i pratite svoj dah.

wuwu magazine.jpg

Fizičko vežbanje. Neću Vam reći da 3 puta nedeljno provedete vežbajući jogu, vozeći bicikl ili rolere, šetajući se, neću Vas poslati na fitnes ili pilates, košarku ili fudbal. Onaj ko to već radi, zna koliko je delotvorno i korisno za održavanje vitalnosti. Ovo je uputstvo za one druge. Tražim od Vas da se ujutru protežete u krevetu 3 minuta (da razmrdate kičmu posle spavanja jer je kičma nosilac svih naših mišića i time ćete pokrenuti svoju energiju već u krevetu). Kad ustanete, minut zagrevanja kolena (kao skijaši pomerate oba kolena prvo u levo, pa onda u desno, pa krug na unutra, pa krug na spolja), minut zagrevanja kukova (kao da vrtite hulahop). I još 5 minuta čučnjeva. Mogla bih da Vam preporučim da pogledate chigong čučnjeve na Jutjubu (chigong squats), ali su sasvim u redu i dovoljni i obični čučnjevi koje smo radili u osnovnoj školi tokom  časova fizičkog. I eto, uzburkali ste svoju energiju i ubrzali svoje srce da lakše i lepše pumpa krv u ćelije .

Zagrljaj i poljupci. Dodir je prvo čulo koje beba ima kad se rodi.Možda se sećate da kad ste bili mali, neko Vas je grlio i ljubio pred spavanje za laku noć. Ili kad biste se udarili, možda Vam je neko rekao: „Dođi da poljubim, da brže prođe… ” Možda kad ste odlazili od kuće ili se vraćali kući, neko Vas je ispraćao ili dočekivao zagrljajem i poljupcem? Šta Vas sprečava da to sebi uradite svako veče kao znak ljubavi i podrške?  Sami sebe da zagrlite i poljubite. I klimajte sebi glavom BRAVO (ne, niste ludi, samo veštački radite nešto na šta niste navikli). Naravno, u toku dana možete slobodno da zagrljaje i poljupce vežbate sa dragim ljudima.

Smeh. Naučno je dokazano da naš um ne razlikuje ono što izmaštamo od onog što se stvarno desilo, a i zvuči  vrlo logično. Jer sve ono što je stvoreno od strane ljudi, prvo je moralo da nastane kao ideja u njihovoj glavi. Otuda vežbe kreativne vizuelizacije, otud vrhunski sportisti bar 30% svog vežbanja posvećuju zamišljanju pokreta, otud priča da su svi izumi Nikole Tesle prvo proradili u njegovoj glavi, pa ih je tek tad pravio. Isto to važi i za veštački izazvan smeh. Naš mozak ne razlikuje da li se mi stvarno smejemo ili smo veštački izazvali smeh koji nije samo osmejak usnama, već onaj grohotan, iz stomaka, onako kako se smeje deda Mraz: dok grčite stomak, veselo grhotom izgovarajte HA HA HA HO HO HO HA HA HA!!! I šta ste postigli: hormon sreće počinje da se oslobađa iz Vašeg mozga.  O, da.

Zapisivanje negativnih misli i osećanja koja nas obuzimaju pri izazivanju ljubavi prema sebi.Iz mojih tekstova nadalje videćete da ja nisam pobornik Tajne u smislu: Dovoljno je da lepo mislimo, da sa radošću mislimo na ispunjenje svojih želja i svemir će se pobrinuti da nam se želje ispune. Da ali… Ako mi želimo „Mercedes”, a imamo dugove i podstanari smo. Ako želimo super devojku, a osuđujemo sebe što ne možemo da joj priuštimo luksuz, onda 99% jaka želja biva neutralisana 1% negativnim uverenjem, strahom i grčevitim očekivanjima. Ja verujem da sve naše negativno ne treba negirati već osvestiti što više možemo: šta nas to sprečava da već dosad nismo ostvarili sebe u svakom aspektu svom života? I tada treba da promenimo to uverenje, i nakon toga krenemo u akciju ispunjavanja želja sebi (iliti, kako ja volim da kažem: ostvarivanje ciljeva preko ispunjavanja zadataka).

lovelife-wuwu-magazine

Precizno uputstvo od mene  za Vaš svakodnevni zadatak:

 • 5 minuta Zahvalnost
 • 5 minuta Ogledalo: Dobro jutro, volim te baš takvu/takvog kakva/kakvog jesi…
 • 10 minuta Fizičke vežbe
 • 5 minuta: Zapisivanje: koje misli, negativna uverenja, brige, tuge su se pojavile tokom prve 3 vežbe
 • 5 minuta: Zapisivanje – šta ću danas sebi lepo da učinim
 • 5 puta po minut u toku dana: Smejanje iz stomaka i pluća (može i u toaletu )
 • 5 puta po minut u toku dana: Disanje sa pažnjom
 • 5 minuta: Provera jesmo li uradili sve lepo sebi što smo obećali
 • 5 minuta: Obgrlite (zagrlite) sebe. Potapšite se 3 puta po ramenima i recite: „Danas si bila odlična. Svaka čast. Uradila si onako kako si najbolje mogla. Sutra ćeš još bolje. BRAVO!!!” Poljubite sebe (ruke, dlanovi su sasvim ok) sa 3 sočna poljupca. Nasmejte se sebi iz stomaka i pluća (slobodno i veštački). HA HA HA HO HO HO HA HA HA
 • 5 minuta: Zahvalnost za prethodni dan i divno veče
 • 5 minuta: Zadajte sebi zadatak da mirno spavate, da lepo sanjate, da se lepo odmorite

I da, u onu sveščicu koju ste kupili prošle nedelje, pozivam Vas da do sledećeg petka nastavite da upisujete domaći zadatak od prošli put, plus:

 • Zašto ja sebe volim baš ovakvu/ovakvog
 • Šta me sprečava da volim sebe skroz i da posvetim toj ljubavi sat vremena dnevno  (da, ali… zbog toga i toga…)

I, kad prođe tih 30 dana, šta da očekujete?

Kako izgleda svesno voleti sebe? Izborom načina na koji reagujemo na događaje i ljude koji se dešavaju, koji su se desili ili će se tek desiti. „Daj mi Bože  hrabrosti da promenim ono što mogu da promenim, smirenost da izdržim ono što ne mogu da promenim i mudrosti da prepoznam koja situacija je od ove dve” (Asteška mudrost)

Proširivanjem svog ugla gledanja na život, sebe, ljubav, sudbinu, preuzimate sopstveni život u svoje ruke i dobijate snagu i mogućnost da svesno utičete na okolnosti, okruženje, ljude i izbore koje ćete donositi nadalje na raskrsnicama na Putu života.

Nastavak današnje priče: KAKO VOLETI SEBE VIŠE… uprkos!

Originalno objavljeno u wuwumagazine 21.3.2014

http://www.wuwumagazine.com/lovelife/kako-voleti-sebe-vise-svakog-dana/